Kişi yurtdışında bulunuyorsa nasıl başvuru yapacak ?

KHK’da ve Usul ve Esaslarda bu hususla ilgili özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Bahsedilen metinlerde başvuruların valilikler ve ilgili kurumlar aracılığıyla yapılacağı belirtilmiştir. Fakat yurtdışından yapılacak başvuruların özel olarak düzenlenmemiş olması yurtdışındaki vatandaşların başvuru hakkı olmadığı anlamına gelmemektedir.

Bu durumda olan kişilerin başvurabileceği ilk metot, usulüne uygun şekilde hazırlamış oldukları başvuru formlarını ve ekinde bulunan belgeleri elçilik ya da konsolosluğa teslim etmek olacaktır. Elçilik veya konsolosluk bu belgeleri Komisyona intikal ettirmelidir. Evrakları teslim alan elçilik veya konsolosluktan muhakkak imzalı alındı belgesi istenmelidir.

Şayet elçilik/konsolosluk yetkilileri bu evrakları teslim almaktan kaçınırlarsa bu durumda o elçilik veya konsolosluktan buna dair yazı/tutanak istenerek bununla (şayet yurtdışı temsilcilikleri böyle bir belge vermezse bu takdirde ilgili kendi düzenleyeceği tutanakla) birlikte evraklarını kargo veya posta yoluyla Türkiye’de en son görev yapılan kuruma ya da herhangi bir valiliğe göndermelidir. Gönderme işlemi, Türkiye’deki bir yakın vasıtası ile ve PTT den iadeli taahhütlü olarak da yapılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz